Рецензии пользователя Blacksun2000

(рецензія на фільм Залізна людина 2)
Дрон краще, з людьми забагато проблем
Іван Ванко, суперзлодій, фільм Залізна людина 2
Комікси компанії Marvel створили цілий пласт світової культури, вони беззаперечно ввійшли в її скарбницю – і подарували людям не тільки Всесвіт сюжетів і героїв «графічного роману», а і цілу індустрію для поціновувачів – кінофільми «за мотивами», іграшки – які багато в чому є витворами мистецтва, футболки… Одним з най харизматичних, і скажемо так – найвпливовіших - персонажів, світу Marvel є Залізна Людина, - IronMan.
Друга частина кіно адаптації пригод сучасної нам Залізної Людини (наприклад, ще в 1966 році вийшов мультсеріал про Залізну Людина, а його перша поява в коміксах датується березнем 1963) оповідає про потрійне протистояння - за сюжетними лініями - Тоні Старка з: бюрократичною системою, його конкурентом Джастіном Хамером, та російським злочинцем Іваном Ванко. Головна особливість цього фільму, що автори намагаються «зрозуміти» кожну зі сторін, прийти до розуміння того, як персонажі йшли до точки зіткнення. Наприклад, Тоні Старк – мільярдер, ловелас, на публіці він ніколи не з’являється без сяючої посмішки, щедрості, безтурботності і, здається, він кипить невичерпною енергією, що приводить його супротивників з бюрократичних кіл майже у лють заздрості –проте це лише маска, він тяжко хворий … Його суперник, Іван Ванко – навпаки, людина з російських нетрів, кримінальний злочинець; його батько, Антон, помирає на його руках в холодній квартирі, - хоча колись допомагав батьку Тоні Старка розробити технологію «залізної людини», проте був висланий до СРСР. Ми не знаємо, чи були батько й син злочинцями одразу, чи стали жертвами інтриг, всі знають про «чесне» радянське правосуддя…проте Іван поставив за мету одне – знищити Залізну Людину в образі Тоні Старка. Він не прагне влади над світом, він лише думає про свій «суд», свою помсту. І так само як пишною і яскравою виглядає західна цивілізація, такою самою сірою виглядає російська дійсність. Блиск життя мільярдера – голови дослідницького концерну; і халупа Івана, з розкошів якої лише папуга і наколки п’ятнадцяти років таборів. Винахідника-росіянина настільки загартувала тюрма і зміцнила лють, що він з легкістю обходить хитрий план Джастіна Хамера, який намагався скористатись задешево його талантом, і навпаки – він робить технологічні набутки нечесного ділка у галузі альтернативного скелета «iron man» власною зброєю. Взагалі у фільмі відмінно працює формула яскравого протиставлення не тільки лінії «супергерой – суперзлодій», а цивілізаційного розлому в контексті цінностей «США – Росія(СРСР)». І власне ось тут перейдемо до кінокартини: вона одночасно і соковито-розважальна, як за тим, що називають «екшн», і за кольоровою наповненістю, і в той самий час змальовує складних персонажів, що зійшлись у смертельному двобої... Власне, якщо говорити про момент «зображення росіян/Росії у Голівуді», то формула тут майже традиційна: холодна, непривітна країна з людьми, що п’ють горілку з горла, хоча це виглядає тут родзинкою, а не карикатурою, - режисер Джон Фавро і сценаристи не пішли в крайнощі.
Якщо говорити про гру акторів то вона відповідає концепції фільму. Мікі Рурк, не побоюсь сказати, блискуче зіграв антагоніста Залізної Людини, «Хлиста» – Івана Ванко, такого собі не мальованого «чисто конкретного» злодія, а доволі складної людина; Роберт Дауні Молодший зіграв масштабну і багатогранну постать Тоні Старка, так само як вдало «відіграли» і інші персонажі – фільм виглядає єдиним цілим, а не набором кіно штампів між екшн-сценами.
Фільм «Залізна людина 2» ввійшов до класичного кіносузір’я всесвіту Marvel (доречі, фінальна сцена після титрів передає «естафету» наступному фільму цієї корпорації коміксів – стрічці «Тор») . Думаю, його перегляд буде цікавим як для фанів, так і для тих, хто хоче глибше ознайомитись з персонажами світу коміксів, – можливо хтось після перегляду зацікавиться вже паперовими виданнями «графічного роману», присвяченому Iron Man’у.
Недзельницький Андрій

Расскажите друзьям

Комментарии (0)

Чтобы оставить отзыв необходимо войти на сайт.